احتمالا برای بسیاری از ما پیش آمده است که پیامی را بوسیله تلفن همراه برای کسی فرستاده ایم ولی دریافت کننده پیام، با لحنی که مورد نظر ما نبوده پیام را خوانده و در درک محتوا دچار سوء برداشت شده است. و چه بسا که جنجالها و تنشهای گوناگونی نیز به دنبال این امر صورت گرفته است. گروه سشات در این نوشتار تصمیم دارد تا شما خواننده گرامی را به اهمیت درک محتوا توسط مخاطبان و پیشگیری از آسیبهای اینچنینی آگاه سازد. البته شایان ذکر است که تعریف دقیق از یک محتوای مناسب پیش نیاز این مطلب است.
از درک محتوا چه برداشتی دارید؟
آلبرت محرابیان از اساتید ایرانی تبار یکی از دانشگاههای آمریکا طی پژوهشی به این نتیجه رسید که درک درست مفاهیم عاطفی شامل سه بخش میشود:
واژه ها %۷
لحن %۳۸
زبان بدن %۵۵
یعنی انتقال محتوا توسط نوشتار و مقالات تنها 7٪ از نیاز مخاطب را تامین می کند و 93٪ احتمال خطای درک وجود دارد که رقم بسیار قابل توجهی می باشد.
به این دلیل در دنیای تکنولوژی، راهکارهای مختلفی برای کاهش خطای درک محتوا ارایه شده است که از جمله می توان به ساخت فیلمها و انیمشینها، پادکستها، اینفوگرافی ها و … اشاره داشت.
به ویژه در فیلم سازی، در کنار هم قرار گرفتن عوامل مختلف و زنجیرواری همچون سناریو، بازیگران (انتقال مفهوم از طریق لحن و زبان بدن)، زاویه فیلم، نورپردازی، صدابرداری، جلوه های ویژه و … تاثیر بسیار قدرتمندی بر برداشت و درک محتوا توسط مخاطب دارد.
روان شناسیِ درک محتوا
دانش روانشناسی به ما آموخته است که محتویات ضمیر ناخودآگاه ماهیتی غیرزبانی، مبهم و پنهان دارند و به دلیل مقاومت بخش آگاه روان انسان، راهی برای آگاهانه شدن ندارند. و شاید کسانی چون روانکاو یا رواندرمانگر بتوانند از طریق واسطههایی چون رؤیا و یا رویارویی فرد با پرسش و پاسخهای ضمیر ناخودآگاه، آن را استنباط کنند.
درک محتوا در هر موضوع، اعم از گفتگوهای ساده روزمره، مکالمات عاطفی یا شغلی، رفتارهای تکراری، علاقمندیها و بیزاریها و … برای افراد مختلف، متفاوت است. زیرا افراد با بخش ناخودآگاه ذهن خود وارد یک ماجرا می شوند اما با بخش خودآگاه به آن واکنش نشان می دهند لذا تنوع عظیمی در برداشتها و کنشها و واکنشهای افراد مشاهده می شود.
از این رو به جا و لازم است که برای تولید محتوایی چند سو نگر و چند جانبه، استراتژی مناسب و روانکاوانه ای در نظر داشته باشیم تا علاوه بر کمک به ماندگاری اثر، رضایت ذائقه مخاطب را نیز جلب نماییم.